Både Grøtting og Skaret Røsten går nå fra lærlingeplasser til jobber som anleggsmaskinførere i Gjermundshaug Anlegg, og utdyper hvorfor de mener de har gått en god skole ved å ta utdannelsen som lærlinger hos Gjermundshaug.
FÅR ANSVAR
– Jeg opplevde at jeg fikk ansvar og fikk prøve meg tidlig i læretida. Her var det ikke snakk om noen særbehandling. Jeg ble behandlet som hvilken som helst ansatt. Det ga en bratt læringskurve, mener Martin Grøtting. Han mener det ansvaret også førte til at han raskt gled inn som en del av arbeidsmiljøet sammen med de andre.
– Det har vært noen spennende år, og et utdanningsløp jeg absolutt vil anbefale andre å ta. Spesielt også fordi Gjermundshaug satser spesielt på lærlinger.
EGEN MASKIN
– Det har vært en god skole å gå, mener Grøtting, som er glad utdanningen nå er unnagjort og at han kan kalle seg fagarbeider.
– Jeg synes også det var et stort pluss at vi i læretida fikk vår egen maskin som vi har driftet og passet på. Det blir automatisk til at en tar mer vare på utstyret og føler spesielt ansvar for det da, når det er «sitt eget», mener Martin Grøtting.
VARIERT OG BRA BETALT
– Godt arbeidsmiljø, varierte arbeidsoppgaver og bra betalt, sier kollega Alexander Skaret Røsten når han får spørsmål om å oppsummere sin læretid hos Gjermundshaug Anlegg. Den ferske fagarbeideren deler Grøttings betraktninger om at tidlig ansvar er utviklende og lærerikt.
Lærlinger – et viktig satsingsområde
– Lærlinger er et satsingsområde og en viktig rekrutteringsarena for oss, sier daglig leder Ståle Øvergård i Gjermundshaug Anlegg AS. Fem nye lærlinger starter sitt utdanningsløp i Gjermundshaug Gruppen i høst.
– Vi har vært heldig med de lærlingene vi har hatt. Det har vært flinke folk. Det gjør det lettere å satse på ordningen, fortsetter Øvergård. Han forteller at to av de nye lærlingene starter under Anlegg Øst Entreprenør sin paraply, mens de tre andre blir knyttet til Gjermundshaug Anlegg – to i Nord-Østerdal og én i Elverum.
GODT SAMARBEID
Øvergård roser Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) som en viktig medspiller i forbindelse med lærlingeordningen.
– Opplegget er bra. Det er blitt enklere, samtidig som det tvinger oss til å få systemer på plass. Det hever kvaliteten på utdanningen, og gir den et høyt faglig nivå, mener Øvergård. Derfor var han også skråsikker på at de to ferskeste fagarbeiderne hos Gjermundshaug Anlegg – Martin Grøtting og Alexander Skaret Røsten, var så godt forberedt og skolert at det var umulig for dem å ikke bestå fagprøven. Han fikk selvsagt rett.
INTERN ANERKJENNELSE
Øvergård mener fokuset på lærlingeordningen også gir lærlingene nødvendig anerkjennelse internt.
– Det første året er på mange måter et innkjøringsår, med mye tid som grunnarbeider. Det kan være kjedelig til tider, men er en del av testen. Så i det andre året, får lærlingene en fast maskin å jobbe med.
– I tillegg er vi bevisst på oppfølgingen underveis i utdanningsløpet. Målet er å få så kort avstand som mulig mellom ledelse og lærling underveis, avslutter Ståle Øvergård.