Gjermundshaug gjør drømmen til virkelighet

aug. 28, 2017

Funksjonshemmede Ole-Christian Johansen Liljedahls store drøm er å kjøre anleggsmaskin. Nå sørger Gjermundshaug Anlegg for å gjøre drømmen til virkelig – med spesialbygd dumper og lærekontrakt fra august.

Etter to grunnleggende år med bygg- og anleggsteknikk ved Solør videregående skole, avdeling Våler, var Ole-Christian Johansen Liljedahl spent på veien videre og om han ville få som lærling.

GLEDER SEG

Derfor er han naturligvis svært fornøyd over velviljen han har møtt hos Gjermundshaug Anlegg, som ikke bare har tilbudt ham lærekontrakt, men som også bygger om og spesialtilpasser en dumper som den målrettede og ambisiøse unggutten kan bruke i læretida. Gjermundshaugs tusenkunstner Håvard Tronsmoen har gått gjennom dumperen sammen med Ole Christian, målt ut og funnet ut hvordan førermiljøet best kan tilpasses. – Kjempebra at de er så ivrige og legger til rette så jeg kan få være hos dem. Jeg hadde ikke trodd de skulle være så interessert. Jeg gleder meg. Dette ser jeg virkelig lyst på, sier Ole-Christian Johansen Liljedahl.

DYSMELI

Han lider av det som går under samlebetegnelsen dysmeli – det vil si medfødt tilstand med manglende eller mangelfullt utviklet skjelett i arm(-er) og/eller ben. (se egen faktaboks til høyre). For Ole-Christians del gjelder det både ben og armer. Han har beinproteser, men ingenting på armene. – Armproteser ville bare vært i veien. Jeg greier meg godt uten, sier den offensive unggutten. Det betyr også at han gjennom to års skolegang, og utplassering hos Gjermundshaug, har vist at han er i stand til å håndtere alle typer anleggsmaskiner, uten hjelpemidler av noe slag.

VIL JOBBE - IKKE SITTE HJEMME

– Men det er klart det er mye bedre å få en spesialtilpasset dumper. Det betyr at jeg kan kjøre mer og lenger, og unngå smerter i rygg og nakke. – Nå får jeg stilt om ratt og gir, så jeg får giret selv. Jeg får spakstyring, som er bedre og mer kurant for meg. Og alt skal være klar til førerkortet er i boks og jeg begynner første virkedag i august, sier Ole-Christian Johansen Liljedahl. – Jeg har ikke lyst til å bli sittende hjemme i sofaen med mitt handikap. Jeg vil ut å jobbe, og jeg setter utrolig pris på at Gjermundshaug ga meg denne muligheten da jeg spurte dem etter de hadde vært på besøk ved skolen i Våler og tydelig signalisert at de ville gi ham den sjansen han fortjener.

GODT MOTTATT

Ole-Christian vet litt om hva han går til, etter å ha vært utplassert hos Gjermundshaug i løpet av skolegangen, og er glad for at de setter pris på hans motivasjon for å lykkes ved å bidra med tilrettelegging for det han håper kan bli et framtidig levebrød som maskinfører. – Det blir stort sett dumperkjøring, ettersom det er den som blir spesialtilpasset. Men jeg er klar for å avløse enkeltdager på andre maskiner som ikke er spesialtilpasset også jeg, om det skulle være behov. – Det skal jeg fikse, sier Ole-Christian Johansen Liljedahl og håper han kan gjøre det så bra i læretida at han kan få mulighet til fast jobb etterpå. 

SPESIALDUMPER: Håvard Tronsmoen hos Gjermundshaug Anlegg skal spesialtipasse en egen dumper til Ole-Christian Johansen Liljedahl, slik at den dysmeli-rammede unggutten kan starte veien mot fagbrev, som lærling i anleggsmaskinførerfaget hos Gjermundshaug i august. Foto: Privat

– VI VAR SKEPTISKE

– Dette er utrolig positivt, og jeg må innrømme at vi var veldig skeptiske da han kom hit på om han i det hele tatt ville få en plass som lærling etterhvert, sier Henning Olsen, avdelingsleder for bygg og anleggsteknikk ved Solør videregående skole, avdeling Våler.

– Jeg husker godt da han kom til oss, fortsetter Olsen. – Vi har gravemaskinsimulator ved skolen, og skulle teste ut om det gikk an for han å kjøre den. Ole-Christian kjørte maskinen så det suste, uten noen form for tilrettelegging. Og de to åra han har gått her har han ikke hatt spesiell tilrettelegging på noen av våre maskiner. Han har kjørt dem alle som hvilken som helst annen elev. – Du tror det ikke før du får se det, sier en imponert Henning Olsen. Olsen roser samarbeidet mellom Våleravdelingen av Solør vgs og Gjermundshaug Anlegg, både generelt og i denne saken spesielt. Gjermundshaugs årlige besøk til elevene på bygg og anleggsteknikk slår alltid godt an. – Det gir mye, både til oss og dem, mener Olsen. – I denne konkrete saken med Ole-Christian var det viktigste at det endte med en lærekontrakt. Det er alltid målet, men det er ikke alltid opplagt, og vi var som sagt skeptiske på forhånd, sier avdelingslederen – desto mer tilfreds over at ordnet seg for Ole-Christian Johansen Liljedahl.

NAV ER IMPONERT

– Målet vårt er å få folk ut i jobb, men ikke bare det. Vi vil at de skal stå i jobb lenge. Sånn sett er dette et skoleeksempel på et prosjekt vi slutter opp om. Det sier Arne Hansen ved NAV hjelpemiddel-sentral. NAV hjelpemiddelsentral er en sentral og viktig samarbeidspartner i forbindelse med ombyggingen av dumperen som Ole-Christian Johansen Liljedahl skal bruke i læretida si hos Gjermundshaug Anlegg. Blant annet vil de etter søknad kunne være med og delfinansiere prosjektet. – Vi er med på laget. Her snakker vi om en gutt med en helt uvanlig stå på-vilje og som tar viktig initiativ på egen hånd. Han kjører jo maskinene som de er, men det er ikke holdbart i lengden med tanke på risikoen for andre slitasjeskader. Derfor er det veldig bra at Gjermundshaug gir ham muligheten og at de har en person som kan bygge om å tilpasse en anleggsmaskin, sier Hansen. – Å få folk som Ole-Christian ut i jobb er et av våre satsingsområder. Og når han er så ivrig og motivert, og vet hva han vil, er det en enkel sak for oss å støtte opp om det.

DYSMELI

Dysmeli er en medfødt tilstand med manglende eller mangelfullt utviklet skjelett i arm(-er) og/eller ben. Det kan være mangler ved en eller begge armer og/eller ett eller begge ben. Ordet dysmeli kommer fra gresk. Forstavelsen dys betyr mangelfull. Melos betyr lem(-mer). På norsk benevnes oftes lem som arm (overekstremitet) eller ben (underekstremitet). Lem(mer) brukes i det følgende som en fellesbetegnelse for arm(mer) og ben. Armer regnes fra og med fingre til og med skulderblad og kragebein. Ben regnes fra og med tær til og med bekken. Dysmeli er ikke en diagnose, men en «diagnosegruppe», det vil si at det er en beskrivelse av en gruppe mennesker med medfødte misdannelser i armer og ben. Kilde: Norsk Dysmeliforening/dysmeli.no

Aktuelt

Ny daglig leder hos Gjermundshaug Anlegg

Pål Ligård trer av rollen som daglig leder ved Gjermundshaug Anlegg AS, og Trond Musdalslien tar over denne rollen som daglig leder i selskapet. 

Trond Musdalslien har lang og solid erfaring fra bransjen, og han er allerede godt kjent i organisasjonen som leder av søsterselskap, Anlegg Øst. Nå går fremtiden mot et lederskap for begge selskaper! 

På sikt vil det jobbes med å slå sammen Gjermundshaug Anlegg og Anlegg Øst Entreprenør til én solid enhet. I Trond får vi en sterk leder med solid prosjekterfaring, og kompetansen vi trenger for å utvikle oss videre for å realisere lønnsom vekst i årene som kommer, sier styreleder i Eleda Norge AS, Klas-Urban Hilberth.

Som daglig leder i søsterselskapet Anlegg Øst Entreprenør, er jeg godt kjent med organisasjonen i Gjermundshaug Anlegg og ser frem til å bidra til videre vekst og utvikling, sier Trond Musdalslien.

Med Trond på laget vil Anlegg Øst og Gjermundshaug Anlegg på sikt slå seg sammen til ett selskap, det blir derfor en spennende fremtiden fremover både for Gjermundshaug anlegg og Anlegg øst! 

Vi ønsker å takke Pål for hans innsats og engasjement som daglig leder, og ønsker ham alt godt på veien videre! 

                                                                                                                                   

Eleda Norge AS eier både Anlegg Øst Entreprenør, som har hovedkontor på Lillehammer og Gjermundshaug Anlegg med hovedkontor på Elverum. De to selskapene vil i 2024 omsette for ca. 1,6 milliarder kroner og har per i dag en samlet ordrereserve på 2,9 milliarder kroner.

Les mer