Etter to grunnleggende år med bygg- og anleggsteknikk ved Solør videregående skole, avdeling Våler, var Ole-Christian Johansen Liljedahl spent på veien videre og om han ville få som lærling.
GLEDER SEG
Derfor er han naturligvis svært fornøyd over velviljen han har møtt hos Gjermundshaug Anlegg, som ikke bare har tilbudt ham lærekontrakt, men som også bygger om og spesialtilpasser en dumper som den målrettede og ambisiøse unggutten kan bruke i læretida. Gjermundshaugs tusenkunstner Håvard Tronsmoen har gått gjennom dumperen sammen med Ole Christian, målt ut og funnet ut hvordan førermiljøet best kan tilpasses. – Kjempebra at de er så ivrige og legger til rette så jeg kan få være hos dem. Jeg hadde ikke trodd de skulle være så interessert. Jeg gleder meg. Dette ser jeg virkelig lyst på, sier Ole-Christian Johansen Liljedahl.
DYSMELI
Han lider av det som går under samlebetegnelsen dysmeli – det vil si medfødt tilstand med manglende eller mangelfullt utviklet skjelett i arm(-er) og/eller ben. (se egen faktaboks til høyre). For Ole-Christians del gjelder det både ben og armer. Han har beinproteser, men ingenting på armene. – Armproteser ville bare vært i veien. Jeg greier meg godt uten, sier den offensive unggutten. Det betyr også at han gjennom to års skolegang, og utplassering hos Gjermundshaug, har vist at han er i stand til å håndtere alle typer anleggsmaskiner, uten hjelpemidler av noe slag.
VIL JOBBE - IKKE SITTE HJEMME
– Men det er klart det er mye bedre å få en spesialtilpasset dumper. Det betyr at jeg kan kjøre mer og lenger, og unngå smerter i rygg og nakke. – Nå får jeg stilt om ratt og gir, så jeg får giret selv. Jeg får spakstyring, som er bedre og mer kurant for meg. Og alt skal være klar til førerkortet er i boks og jeg begynner første virkedag i august, sier Ole-Christian Johansen Liljedahl. – Jeg har ikke lyst til å bli sittende hjemme i sofaen med mitt handikap. Jeg vil ut å jobbe, og jeg setter utrolig pris på at Gjermundshaug ga meg denne muligheten da jeg spurte dem etter de hadde vært på besøk ved skolen i Våler og tydelig signalisert at de ville gi ham den sjansen han fortjener.
GODT MOTTATT
Ole-Christian vet litt om hva han går til, etter å ha vært utplassert hos Gjermundshaug i løpet av skolegangen, og er glad for at de setter pris på hans motivasjon for å lykkes ved å bidra med tilrettelegging for det han håper kan bli et framtidig levebrød som maskinfører. – Det blir stort sett dumperkjøring, ettersom det er den som blir spesialtilpasset. Men jeg er klar for å avløse enkeltdager på andre maskiner som ikke er spesialtilpasset også jeg, om det skulle være behov. – Det skal jeg fikse, sier Ole-Christian Johansen Liljedahl og håper han kan gjøre det så bra i læretida at han kan få mulighet til fast jobb etterpå.