Gjermundshaug Gruppen har vært markedsledende på fjernstyrte løsninger for anleggsmaskiner siden det ble lansert i forbindelse med ryddingen av Forsvarets skytefelt på Hjerkinn for omtrent ti år siden. Og markedet er raskt voksende.
Med egne maskiner opplever Gjermundshaug Gruppen en stadig økende etterspørsel etter jobber det av ulike grunner er hensiktsmessig og ønskelig å gjøre med fjernstyrte maskiner. Men også andre viser interesse for løsningene. Det er også derfor de gjennom det nye selskapet Steer AS ønsker å videreutvikle og fornye det fjernstyrte konseptet. – Det har skjedd mye med teknologien på de åra som har gått siden løsningen kom første gang. Nå er det helt andre muligheter, sier Njål Arne Gjermundshaug i Degree, som sammen med Lars Tronsmoen er en av de sentrale i oppbyggingen av Steer AS, som skal utvikle, drifte, markedsføre og selge de nye fjernstyrte løsningene.
DATAMASKINER SOM KAN GRAVE
I februar koblet Steer systemet sitt på den nye generasjonen CAT-gravemaskiner hos importøren PON. Disse nye graverne er nettopp lansert, og det finnes så langt bare to av dem i hele Norden. – Her er det en helt annen teknologi under panseret enn på tidligere maskiner. – På mange måter kan man si at dette er en datamaskin man kan grave med, i motsetning til en gravemaskin med en datamaskin i, sier Njål Arne Gjermundshaug.
PERFEKT MATCH
Han forteller videre at testingen med de nye CAT-maskinene så langt virker veldig lovende. – Disse maskinene vil være en perfekt match for Steer og fjernstyring, ettersom de ikke krever ombygging av hydraulikk, samtidig som de gir oss store muligheter til å hente ut informasjon og data. Ulempen er at det foreløpig er lang leveringstid på de nye graverne, men etter ferien blir det full fart med installasjon av systemet.
VIDEOOVERFØRING OG KONTROLLSYSTEMER
– Ellers er det bra framdrift på utviklingsarbeidet, fortsetter Gjermundshaug. – Vi jobber for øyeblikket hovedsakelig med videooverføring og kontrollsystemer, og så langt ser det ut til at de valgene vi tok rundt teknologien i fjor har vært riktige. Løsningen bygger blant annet på en supercomputer tilsvarende det som sitter i Teslas elektriske biler.
BULLDOSER
– Vi skal nå teste den nye teknologistacken på en CAT D6T bulldoser fra slutten av mai. Her er planen på sikt at vi skal koble oss på Trimble maskinstyringen som sitter i doseren, slik at sjåføren kan styre dette fra kontrollstolen vår og få assistanse fra dette hjelpesystemet, forteller Njål Arne Gjermundshaug. Maskinstyring i denne sammenhengen betyr i praksis at høyden på skjæret styres automatisk ut i fra GPS-signaler, slik at man får en stor nøyaktighet på høyden – det vil si pluss/minus noen få centimeter.